Bahar yorgunluğunun çaresi

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, bahar aylarında hissedilen yorgunluğun, beslenmeye dikkat ederek azaltılabileceğini söyledi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, bahar aylarında hissedilen yorgunluğun, beslenmeye dikkat ederek azaltılabileceğini söyledi.

Nisan ayına girilmesiyle bahar mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirirken, Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar ‘bahar yorgunluğu’na dikkat çekti. Bahar yorgunluğunun nedeninin, havaların ısınmasıyla artan elektrik yükü ve vücut metabolizmasında gerçekleşen değişimler olduğunu kaydeden Akar, “Yaz ayları yaklaşırken vücut şekline uygun olmayan diyet listeleri kullanmak, kaybedilen vitamin ve minerallerin yerine konmaması, hareketsiz yaşam biçimi, aşırı kafein, sigara, alkol ve madde kullanımı gibi etkenler bahar yorgunluğunu artırabiliyor” dedi.

KAHVALTI DESTEĞİ

Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olabildiğini kaydeden Özge Akar, beyaz, rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli, rafine edilmemiş tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sindirim sisteminin aktive olabilmesi için de sabah yapılacak dengeli bir kahvaltının, metabolizmanın çalışmasını sağlayarak sabah yorgunluğunu atmaya destek olacağını belirten Akar, “Kahvaltıda besleyici ancak hafif yiyecekler tercih etmeli, taze meyve suyu veya taze meyveyi kahvaltıdan eksik etmemeliyiz. Diğer öğünlerde de çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz. Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih etmeliyiz” diye konuştu.

VİTAMİN İHTİYACI ARTIYOR

Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar şöyle devam etti:

“Özellikle A,B ve C vitaminlerince zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için C vitaminlerince zengin yeşil yapraklı besinler, kırmızı renkli sebze meyveler çok faydalıdır. Yeterli potasyum almak, içinde domates, patates ve kayısıyı bol tüketmekte fayda var. Bahar yorgunluğuna etkisi olabilecek bir başka neden ise D vitamini eksikliğidir. D vitaminin en temel kaynağı güneş ışığıdır. Vücutta D vitamininin en yüksek olduğu dönem Eylül ayı, en düşük olduğu dönemse Mart ayıdır. D vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluğun yanında sırt ve eklem ağrıları görülebileceği unutulmamalıdır.”

GÜNDE 2,5 LİTRE SU

Özge Akar, canlanmak için en önemli maddelerden birisinin ise fiziksel aktivite olduğunu söyledi. Spor olarak açık havada yapılan hızlı tempolu bir yürüyüş ve sabahları yapılacak 15 dakikalık egzersizlerin güne zinde başlamayı sağlayacağını belirten Akar, “Oluşan sıcaklık farkı, nem kaybı ile ciltte kuruma oluşabilir, bu durumda yeterli sıvı alınmazsa halsizlik, kas krampları, barsak tembelliği ile kendini gösteren bahar yorgunluğu ile karşılaşabiliriz, ayrıca vücut susuz kaldığı için açlık hissimiz de artar. Her gün 2-2,5 lt su tüketilmelidir. Lenf dolaşımımızı düzene koyup, barsak hareketlerimizi kolaylaştıran bitki çaylarını ihmal etmemeliyiz. Ayrı ayrı demlemek zorunuza gidiyorsa metabolizma uyandırıcı ve toksinlerden arındırıcı çay karışımımızı hazırlayabilirsiniz” dedi.

DİYETİSYENDEN ÇAY TARİFİ

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, metabolizmayı hızlandıran çayın şu şekilde hazırlanabileceğini söyledi:
Malzemeler:
1 elma (kabuklu), 1 limon, 1 tane çubuk tarçın, 5-6 tane karanfil, 3 litre su
Yapılışı:
Elma ve limon yıkanır, kabuklarıyla dörde bölünür. Diğer malzemelerle birlikte bir tencereye alınır. Su 1.5 lt oluncaya yani yarıya ininceye kadar kaynatılır. Yarıya indiğini anlamak için önce 1,5 lt suyu malzemelere ekleyin tenceredeki seviyeye bakın. Tel süzgeçten geçirilerek süzülür. Elma ve limonlar süzme işlemi sırasında iyice ezilmeli.
Bu çay buzdolabında iki gün saklanabiliyor. Yemeklerden bir saat önce, günde üç bardak sıcak veya soğuk olarak içiliyor.

02 Nis 2015 - 11:10 - Sağlık

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.139.632 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi