Lütfi Elvan ve Onursal Doktora

O bir Başbakan Yardımcısı, Kalkınma Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, milletvekili, bürokrat, joker ve Karamanlı.

Sayın Lütfi Elvan’la ilk tanışmamızın üzerinden 15 yıl geçmiş olmalı. Güleryüzü, samimiyeti ve nezaketiyle zihnimde yer etti. Bu hasletlerini yıllar içinde yeni meziyetlerle çoğalttı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne en çok yakıştırdığım, kabinedeki bakanlar arasında en çok görmek istediğim, Karaman kökenli siyasetçilerin ilk sırasına koyacağım kişidir Lütfi Elvan.

Hemşericilik yapıyor olabilirim. Bu benim Sayın Lütfi Elvan hakkındaki samimi duygularım. Siyaset anlayışı, siyaset kariyeri, siyaset iletişimi, siyaset tavrı ayrı bir değerlendirme konusu. Bunu siyaset bilimciler ele alsın, ben başka konuda yazacağım.

Sayın Lütfi Elvan’ın Karaman’a destek ve katkılarını sürekli duydum. Bugün artık adı bile kalmayan Devlet Planlama Teşkilatı’ndan yetişmiş, oranın terbiyesini almış bir bürokrat olmanın avantajlarından yararlanmıştır, Sayın Elvan.

Bilmeyen yoktur ama ben yine de hatırlatmak isterim. Sayın Lütfi Elvan Ermenek doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi mezunudur. İlk çalışma yeri Etibank olmuştur. 1987’de Etibank’ta mühendis olarak göreve başlamıştır.

Sayın Elvan, 1989’da İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) uzman yardımcısı olarak geçti. ABD Delawera Üniversitesi’nden 1995’de Ekonomi alanında ikinci yüksek lisansını aldı.

Bundan sonraki kariyeri hep DPT’de oldu ve başarılı bir grafik çizdi. 1996-2002 yılları arasında Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nde Yöreler Dairesi Başkanlığı, 2002-2007 yılları arasında DPT Müsteşar Yardımcılığı yaptı. “DPT’nin En Genç Müsteşar Yardımcısı” sıfatının sahibi oldu.

Ak Parti’nin Avrupa Birliği’ne yönelik başarılı adımlar attığı ilk yıllarında Sayın Lütfi Elvan, AB ile görüşmelerini yürüten üç beş bürokrattan biriydi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatini  o dönemde çekti.

2007’de Karaman’dan Ak Parti Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Ak Parti’yi izleyen gazeteciler Sayın Elvan’ın AB Bakanı olacağına inanıyorlardı. Ben de aynı düşüncedeydim. Egemen Bağış’ın tercih edilmesi sadece beni değil çok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Bir gün Ak Parti’nin beyin takımından bir dostumuz bir kafede birlikte sohbet ederken, Sayın Elvan’a, “Sizin Bakan olma şansınız benden çok” demişti.

Dediği gibi oldu. Hem o dostumuz hem Sayın Elvan bakanlık koltuğuna oturdular.

Karaman ve çevresine bakın, büyük yatırımların büyük bölümünde emeği ve katkısı olan kişi Sayın Lütfi Elvan’dır.

Karaman’da siyasi bağnazlığı olmayan onlarca partili, kanaat önderi ve sözüne itibar edilir kişi, Sayın Elvan’dan övgüyle söz eder. Sayın Elvan’ın Karaman’a emeğinin çok olduğunu ifade etmekten çekinmezler.

Karaman ve çevresini çok gezenlerden olduğum için bu ifadelerin somut haline tanıklığım çoktur.

Sayın Lütfi Elvan için “O bir joker” demiştim. Yaptığı görevlere bakın, milletvekili adayı olarak gösterildiği illere bakın anlarsınız.

Daha iyi anlamak isteyenlere “Karaman’dan Ankara’ya herhangi bir iş takibi için, bir sorunun çözümü için gelenlerin ilk uğrak yeri neresidir, biliyor musunuz?” diye sorsam. Evet, “Sayın Lütfi Elvan’ın makamıdır.” derim. Karaman Belediyespor bugün üçüncü ligde oynuyorsa bunu biraz da Sayın Elvan’a borçludur.

Bir türlü bitmese de hızlı tren, yakınlarda tamamlanacak olan yeni stat Sayın Lütfi Elvan’ın çabasının ürünlerinden olacaktır. Ermenek doğalgaz kullanıyor, daha ötesi var mı?

Çalışan, üreten ve destek isteyenlere el uzatan insanlar sessiz olur, kendilerini anlatmaktan hicap duyarlar. İnşallah bir gün nehir söyleşi yapma imkanımız olur da Sayın Elvan’ın anlatacaklarını sizlerle paylaşırız.

Sayın Lütfi Elvan hakkında yazmama sebep, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu’nun 5 Ekim 2020’de fahri doktora unvanı vermesidir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ndeki 2020-2021 Akademik Yıl açılışı ve Sayın Lütfi Elvan’a fahri doktora verilmesi töreninin haberlerini yerel basından okumuş olmalısınız.

“Fahri Doktora”lar Üniversite Senatosu kararıyla verilir. KMÜ’nün resmî sitesinde Sayın Lütfi Elvan’a fahri doktora verilmesinin gerekçesini göremedim. Daha önce kimlere fahri doktora verildiğine ait bilgi de mevcut değil.

Üstelik KMÜ’nün sitesi bana göre yetersiz. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü birimi var. Haber akışına baktım, zayıf. Belki pandemi nedeniyledir.

Böyle olsa bile bir süre önce karamandan.com’da Türkçe üzerine yazdığım makaledeki okulun adının “Mehmetbey” şeklinde bitişik olmasına dikkati çektiğim konuya kayıtsız kalmamaları gerekirdi.

Haberleri var ve yanıt verecek kadar özgür değillerse bu başka bir sorun. Çünkü birkaç gün sonra Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün adıyla 26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlandı.

Dil konusunda farkındalığın her geçen gün artması dilenen mesajda, şu ifadeler yer aldı:

“Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak bu bilinçten hareketle dilimizin doğru ve güzel konuşulması, yaygınlaştırılması, yabancı uyruklulara Türkçe öğretilmesi, Türkçe bilimsel eserlerin sayısının artırılması ve dil ile ilgili akademik çalışmalar yapılması konusunda üzerimize düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmek için var gücümüzle çalışmaktayız.”

Ah keşke! Bu sitede “Karaman’ın Üniversitesi ve İki Bayram Üzerine” başlıklı 19 Eylül 2020’de yayınlanan yazıda üniversitenin adına ilişkin sorduğum sorular muhataplarına ulaşmadı.

Üniversitenin kurulu olduğu şehrin haber sitesindeki yazıya cevap vermeye üşenip, dilde farkındalık oluşturacaksınız! İnanalım mı?

Sayın Rektör, akademik yıl açılışı ve fahri doktora takdimi öncesi yaptığı konuşmanın son bölümünde “Kamu teşkilatımızda uzun yıllardır yüksek düzeyde sorumluluklar üstlenen, aldığı kararlar ve gerçekleştirdiği projelerle memleketimize pek çok alanda önemli hizmetler veren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan’a Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda Fahri Doktora unvanı takdim edeceğiz” dedi.

Sayın Lütfi Elvan ise zengin içeriğe sahip, önemli mesajlar taşıyan konuşmasını “Çok sevdiğim Karaman’da sizlerle bir arada olmaktan çok memnuniyet duyuyorum” diyerek sonlandırdı.

(Sayın Lütfi Elvan’ın KMÜ’deki konuşmasına ilişkin değerlendirmemi sonraya bıraktım.)

Türkiye’de fahri doktora unvanı uygulaması çok yaygın. Bir dönem, en çok fahri doktora unvanına sahip devlet adamının rahmetli Süleyman Demirel olduğu söylenirdi. Galiba 28 Şubat’la birlikte hız kazanmıştı.

Ama ne zaman fahri doktora haberi okusam aklıma Kenan Evren ve İstanbul Üniversitesi gelir.

Aşağıda okuyacağınız yazı, Türkiye’deki akademik hayata dair ipuçları vermesi ve zamanın ruhunu yansıtması yönünden unutulmayacak bir olaya aittir.

12 Eylül darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e, 13 Ocak 1983’de, İstanbul Üniversitesi Senatosu’nun aldığı karar doğrultusunda Hukuk Fakültesi tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi. Hem de hukuk dalında.

Bununla da yetinilmemiş, o gün Evren’e tüm üniversitelerin fahri profesörlük payeleri de verilmiş.

Evren törende, “Hakikatte herhangi bir fakültede doktora yapmış veya profesörlük imtihanı kazanmış olmuyorum. Üniversitelerimizin herhangi bir fakültesinde bir öğretim üyesi gibi kürsüden ders verecek değilim. Tevcih edilen bu unvanın sadece manevi bir değer taşıdığını biliyor ve bundan dolayı da manen büyük zevk duyuyorum” dedi.

Dönemin Senato Üyesi ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Altuğ, yıllar sonra o günü anlatırken şunları söyleyecekti:

“O dönemde 28 üniversite vardı, 28’inin de rektörü törendeydi. Tüm üniversitelerin rektörleri ‘bize de gelin, biz de verelim’ dedi. Evren dönüp, ‘Vaktim yok. Hepiniz adına alıyorum’ dedi. Kadro lazımdı, Avrupa’dan kitap alıyorduk, para gerekiyordu. Biz daha ziyade memleketi düşündük.”

Dönemin tanıklarından Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ise o günü şöyle anlatacaktı:

“Okulda hiçbir akademisyen törene alınmadı. Törene yalnız davetliler katılabildi. Hukukçu olarak yalnız senato üyesi vardı. Geri kalanlar devlet erkânı, İstanbul Valisi filandı. YÖK Başkanı İhsan Doğramacı da mor ve çeşitli renklerden oluşan bir cüppe giydi. Hokkabaz cübbesi gibiydi ve zaten o törenden sonra bir daha giymedi. Töreni televizyondan izledim. Bizim için çok acı bir gündü.
(Radikal Gazetesi-08.10.2011-Cüppeyi para için verdik başlıklı haber)

Hikaye bitmedi. Dizilerle adını duyuran, son yıllardaki komedi filmleriyle tanınan senarist ve oyuncu Gupse Özay’ın babası Senih Özay’ın da aralarında bulunduğu bir grup avukat, İstanbul Üniversitesi tarafından Kenan Evren’e verilen akademik unvanların geri alınması konusunda 2010’da İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme, İstanbul Üniversitesi’ne görüşünü sordu. Üniversitenin Hukuk Müşavirliği mahkemeye dilekçe sundu. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Burada sembolik olarak verilen bir unvan vardır. Bu unvanlara sahip olanlar, o alanda mastır ve doktora yapmış kişiler gibi akademik kadroya atanamazlar. Dolayısıyla bu işlem gerçek anlamda bir profesörlük veya doktora verilmesi olmayıp sadece kişiyi onurlandırmaktan ibarettir.”

Bundan sonrasını biliyorsunuz.

Anlamını merak eden okurlar için belirtmem gerekirse, fahri “onursal, şeref ve onur” demektir.

Ben insanların onurlandırılmasını vefadan sayarım. Vefalı olmayı etik değerlerin ve erdemlilik ilkelerinin ilk sırasına koyarım.

Sadece KMÜ’nün değil, Karaman’daki resmî ve sivil oluşumların da kente emek verenleri unutmamasını dilerim.

Sadece görevde oldukları dönemde değil, belki makam ve unvanlardan arındıktan sonra verilmesi kuralı daha makbul olabilir.

Bu arada Karaman’ın il olmasında en çok emeği geçen bakanımızı da unutmayalım. Sayın Işın Çelebi’nin adı Karaman’da bir caddeye ne çok yakışır. Bu cümlenin adresi de Karaman Belediyesi olsun.

Ahmet Tek

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Tek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler