Siyasette Korna Önemli Gardaş

Bizim Eski İl Genel Meclis Başkanımız Mustafa Bayır nüktedanlığı ile sevilen bir abimizdir. Onun siyasete kattığı bir deyimdir. Birlikte köy yahut mahalle ziyaretlerine gittiğimiz zaman,araç şoförüne takılır. ”Gardaş kornaya bas, arabanın içinde de olsak vatandaş başını bize doğru çevirir bizde selam verme fırsatı buluruz. Siyasette korna önemli, unutma gardaş” diye hitap ederdi. Kornanın Sesi, akordu, müzik kafiyesi vs önemli değil. Yeterki ses çıkarsın. Arabanın markası da kaybolur bu korna işinde. Köye yahut herhangi bir mahalleye geldiğimiz belli olsun. Selamsız bando gibi çekip gitmeyelim çabasıdır aslında bu korna işi.

Şaka bir yana korna bizim kültürde bir selamlaşma aracı. Örneğin trafikte plakası yahut sürücüsü tanıdığınız bir araç var ise kornayla selamlaşır bu millet. Bir gurbetçi mahallesine geldiği zaman, bir düğün konvoyu hareket ettiği zaman, bir takımın şampiyonluk kutlamasında yahut bir evden tanıdığınız bir arkadaşı alacağınız zaman çaldığımız korna selamlama aracı bazen de bir sevinç nidası işlevi görmektedir. Demek ki korna sadece basit bir düdükten daha fazla işleve sahip bizim kültürde.

Bizim Mustafa abi de kornanın bu işlevselliğini iyi yakalamış olacak ki, her seyahatimizde “siyasette korna önemli gardaş” nakaratını tekrar ederdi.

Tabi internet, cep telefonu ve sosyal medyanın olmadığı, yiğitlerin er meydanında boy gösterdiği yıllarda korna enstrüman olarak daha önemli idi. Özellikle Refah Partisi yıllarında köylere video ve kaset götürerek, başta Rahmetli Erbakan hoca olmak üzere, partili hatiplerin kasetlerini köy köy gezdirerek ev toplantılarında dinlettiğimüz yıllarda,köy sakinleriyle ilk teması korna ile kuruyorduk demekki. Sonrada tanışma ve muhabbet faslı. Ne günlerdi ama. Siyaset bir dava anlayışıyla icra edildiği için, fedakarlık, samimiyet ve heyecan üst seviyede idi.

Şimdilerde insanların iletişim araçları farklılaştı ve çeşitlendi. Korna çevreyi rahatsız eden bir hal aldı. Artık eski sempatisi kalmadı sayılır. Ama korna ile verilen mesaj aslında siyasetin ruhunu yakalama sanatıdır. Selam vermeden,el sıkmadan, göz ile temas etmeden, hatta -Coronasız vakitlerde- kucaklaşmadan, seçmen ile diyalog kurulamaz. Gönlüne girilemez. Gönlüne girmediğin insana da hiçbir mesajını sağlıklı iletemezsin. Kalbini kazanamazsın. Siyaset, masa başında değil, sokak arasında ve vatandaşın içinde hayat bulur.

Yeni yılda Coronası olmayan, kornası sizi rahatsız etmeyen sağlıklı ve güzel günler diliyorum.

Saygılarımla.
Av.Arb.Mevlüt Akgün

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Av. Mevlüt Akgün - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler