Suçlamak Bize; Katlanmak Sana

Karaman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin’i sosyal medyadan takip ediyorum. Enteresan ve renkli bir kişiliğe sahip olduğunu görüyorum. Tanışmak da isterim. Lakin son paylaşımlarındaki “maske takmayan şebekler, beyinsizler, ayı yogiler,” tabirlerini okuyunca Şeyh Edebali’nin idarecilere nasihati aklıma geldi; “Öfke bize; uysallık sana. Güceniklik bize; gönül alma sana. Suçlamak bize; katlanmak sana. Acizlik, yanılgı bize; hoş görmek sana. Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet sana. Kem göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana…

...

Karaman’da coronavirüs vakalarının ülke ortalamasının çok üstünde olduğunu biliyoruz. Peki, ne oldu da böyle oldu.

Ramazan Bayramı öncesi günde 2-3 vaka varken sokaklar yıkanıyor, mahalleler ilaçlanıyor, ana caddelere girerken ateş ölçülüyor, pazar yerlerine tek giriş tek çıkış uygulaması yapılıyor herkes kontrolden geçiyordu. Keza vatandaş da daha tedbirli idi; asansöre binmiyor, eldivenle maskeyle dışarı çıkıyor, aldığı sebzeleri sirkeli suda bekletiyordu. Bütün bu tedbirler işe yaradı corona mücadelesinde neredeyse sona gelinmişti.

Sonra sokağa çıkma yasakları, kapanan işyerleri gibi tedbirler, ekonomi ve işsizlik endişesiyle yurt genelinde kaldırılınca vatandaş olarak bizlerde ve kurumlara bir rehavete sebep oldu. Ramazan ayında gizlice teravih kılan bayramlaşma törenleri yapan cemaatleri duyduk. Bu hafta Salı ve Perşembe günü öğleden önce iki pazarda corona tedbiri yoktu. Yıkamalar ilaçlamalar yapılmıyor. Öyle söylenildiği gibi ciddi denetimlere de rastlamıyoruz. Esnaf maske takmıyor temizliğe yeterince ihtimam göstermiyor.

BU KIŞ ZOR GEÇECEK

Karaman’da artan korona vakalarını, koronalı hastaların sokağa salıverilmesi ve test yapılırken oluşan yoğunluk nedeniyle yaşanan aksamaları haber geçtik. Esnaf “korona haberleri yapıyorsunuz işler düşüyor” diye şikâyet etti. Sağlıkçılar “biz gece gündüz çalışırken olumsuz haber yapıyorsunuz” diye şikâyet etti.  Halk “şehrin adını çıkardınız abartıyorsunuz” diye şikâyet etti.

Oysa niyetimiz, işi sıkı tutar tedbirimizi alırsak, gerekli denetimler kurumlar tarafından doğru düzgün alınırsa, yapılmış olmak için değil sonuç almak için mücadele edersek başarıya ulaşırız diye düşünüyorduk. Buna dikkat çekmeye çalıştık. Aksi durumda bu kış zor geçecek. Karaman’da corona mücadelesinde başarı sağlayamazsak, sokağa çıkma yasakları gelecek esnaf çok daha zor durumlara düşecek. Kış şartlarında artan salgın nedeniyle hastanelerimiz yetersiz kalacak sağlıkçılarımız çok daha zor günler yaşayacak. Okullar açılamayacak, sosyal hayat kısıtlanacak, gıda başta olmak üzere temel ihtiyaçlara zamlar gelecek, halkımız çok daha zor günler yaşayacak. Bütün bunları yaşamamak ya da hafif atlatmak için salgının yayılma hızının zayıf olduğu bu yaz günlerinde dikkatli olmalıyız.

BİLGİLENDİRME EKSİKLİĞİ VAR

Fahrettin Koca gelmiş geçmiş en beğenilen bakan olsa gerek. Bunun sebebi samimi, şeffaf ve sürekli bilgilendirme yapmasıdır diye düşünüyorum. Bazı kesimler açıklanan rakamların inandırıcı olmadığını düşünse de sürecin başından bu yana sayın bakanın iyi bir performans sergilediğini düşünenlerdenim.

Karaman’a gelince. Sayın valimizle yaptığımız bir görüşmede corona konusunda daha sık bilgilendirme talebinde bulunmuştuk. Akabinde bazı açıklamalar yapılmış durumun ciddiyeti aktarılmıştı. Sonrası gelmedi. Bakanlık tarafından il müdürlüklerine açıklama yapma yasağı konulmuş olabilir ama kamuoyu şehirdeki vefat ve vaka oranlarını bilmek istiyor.

AMAÇ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL

Eleştiri güzeldir, eksiğimizi fark etmemize ve açığımızı kapatmamıza yarar. Karamandan.com olarak prensip gereği, ne bir kişiyi ne de resmi kurumları hedef alarak onlara zarar vermek maksadıyla haberler yapmayız. Bilakis bize yansıyan birçok şeyi kurum amirleri ve başkanları ile özelden paylaşır çözüm yoluna gitmeyi tercih ederiz. Buna neredeyse her kurum şahittir.

Fakat halkın sesi olmak, önemli konulara dikkat çekmek de bizim vazifemiz. Sağlık alanında yapılan bu haberler son 10 günde belki 30 kat artan şikâyetler üzerine yapılmıştır.

Bugün sabah yapılan haberlerle ilgili sağlık çalışanlarının sitemleri ulaştı. Değerli hocalarım kıymetli sağlıkçılar, sizlerin mart ayından beri ne fedakârlıklarla çalıştığınızın farkındayız. Lakin idarecilerin basit planlamalarla daha fonksiyonel bir uygulama ortaya konulabileceğini düşünüyoruz.

Bu konuya şimdilik fazla girmeden sağlık kurumları idarecilerine ve çalışanlarımıza saygıyla kolaylıklar diliyor insanlarımıza da sağlıklı bir ömür temenni ediyorum.

MMT’Yİ UNUTMAYALIM!

Âdem Kocatürk

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Adem Kocatürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler