V.Murad’ın Kardeşi Sultan Abdülhamid’e Mektubu

II. Abdülhamit’e ruhen biraz rahatsız olan kardeşi V. Muradı Saraydan çıkarmayıp göz hapsinde yaşamış o da kardeşi II. Abdülhamid’e serzenişini anlattığı mektup yazıyor.

Tasdik ederdiniz. Evet, ben de bazı kere makamı saltanatı istedim, fakat bu vatanın içinde arzu-yu necibi idi. Yoksa hürriyet yerine istibdadı ikame etmenin değil. Nitekim arzum yine budur.

Duçar olduğum mesaib benim bu emelimi mahvetti. Eğer siz, bu hak ve hürriyetin hadimi olsa idiniz, ben sizin köleniz olurdum. Muvaffakiyetinizi kendi şan ve şerefim gibi telakki ederdim.

Birader,

Bundan dört ay evvel vefat eden torunumun mezar taşı hakkında vaki olan talep ve müracaatıma hala hiçbir cevap vermediniz. Yazık… Biçare çocuğun mezarı üzerine bir taş dikilemedi.

Hakkımdaki muamelenizi neye istinad ettireyim? Merhametinize, insaniyetinize, kardeşlik şefhatinize, yoksa kendi talihime mi?

Birader!. Kendinize geliniz ve suiniyetlerinizi atabilmek cesaretini harp ettikten sonra şehit olan mağfura benzeyen milletin kanlı naşı, bir kahramanın bakiyei hatırası gibi ayaklarınızın altında yatıyor.

Ecdadımızın hesapsız fedakârlıklar ve mücadelelerden sonra,  bize büyük ve kuvveti namahdut olarak bıraktıkları taht-ı alişan-ı Osmani yıkılıyor. Siz ise, bu fani dünyada, güya ahenin bir el itiyormuş gibi, hırs, kin ve adaletin hufresine düşmekten kendinizi kurtaramıyorsunuz. Taç ve taht için şahsi rekabetlerin maziye ait olduğunu ve asr-ı hazırın böyle menfur adavetleri red ve tel’in ettiğini bilmiyor musunuz, hafiyelerinizin jurnalleri yerine, işte tarih, alınız okuyunuz!

Çocukluğumuz zamanından beri hakkınızda gösterdiğin nüvazişkarane muameleyi bir adalet fikri ile tetkik etmiş olsaydınız, benim hiçbir zaman hırs-ı cah gibi şeytani tesvilata kapılmadığımı Milletimizin duçar olduğu binihaye mesaibden, bihudud felaketlerden kalbim kan ağlıyor. Eğer bunlar sizin kalbiniz üzerine hiçbir tesir icra etmiyorsa, hiç olmazsa uğradığımız muvaffakiyetsizliklerin hanedanımızı nasıl muhataraya sürüklediğini idrak ediniz. Bu millet; hanedanımıza da muhtaç olmadan payidar olabilir. Bu millet ki bize, vedia-ı ilahidir.

Birader!. Kendinizi biliniz! Adil olunuz! Milletin muhabbet ve itimadını kazanınız! Vicdan taarruzdan masundur. Kuvvetten bile alidir. Tecavüz eden ister bir hükümdar. İster kuvve-i galibe olsun, vicdanın sesini susturmaları asla mümkün değildir. Birader!.. Benden neden korkuyorsunuz? Eğer adaletle icrayı saltanat ederseniz ben hayatımdan mukaddes bildiğim milletin saadet ve selameti için size, herkesten evvel münkad olurum. Heyhat!

Şu nasihatlerimin namahdut hırsınıza, hodbinliğinize, ,irade-i keyfiyenize zerrece tesir etmeyeceğini bilirim. Fakat ecdadımızdan birisinin, Şehzade Alaettin’in istiğnasını hatırdan çıkarmamanızı rica ederim. İşte ben de bu fazilete sahip olmakla müfterihim.

Birader!.. Allah aşkına olsun, tarihte hanedanımızın namını küçültmeyiniz, lekelemeyiniz. Etrafınızı saran ve kendilerini sadık zannettiğiniz dalkavuklar, sizi ve beni ve tekmil hanedanımızı ve dolayısı ile şu millet-i masumeyi mahvetmekten başka bir maksat takip etmiyorlar. Bunlar, harici düşmandan daha tehlikeli mahlûklardır. Bunu size zaman ispat edecek, heyhat ki o zaman nedametiniz, tarihin hükmünü tebdil edemeyecektir.

Birader!.. Bulunduğunuz şu zulmet içinden çıkınız. Sözlerimin sizi müteessir etmeyeceğini ve benim için daha da mucib-i felaket olacağını bilirim. Fakat umurumda değil!.. Vatanıma ifa ile mükellef olduğum hizmete nazaran içinde bulunduğum tehlikeler ve hayatımın ne kıymeti vardır?

Baki adalet-i ilahiyeye sığınırım.

29 Kanunuevvel 1294

MURAD

"Bu içerik, 739. TÜRK dil Bayramı armağanı olarak Anı Bisküvi tarafından yayımlanan Rıfkı Boynukalın imzalı TARİH SAYFALARINDAN MEKTUPLAR adlı eserden alınmıştır."

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Rıfkı Boynukalın - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler