Tarihi yapı Büyükşehir ile hayat bulacak

Denizli’nin tarihine tanıklık etmiş binaları yeniden kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi kentte eşine az rastlanan bir yapıyı daha restore edecek.

Denizli’nin tarihine tanıklık etmiş binaları yeniden kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi kentte eşine az rastlanan bir yapıyı daha restore edecek. Bir zamanlar Karagöz-Hacivat, hokkabaz, ortaoyunu gibi oyunların sergilendiği Şirinköy Kahvehanesi Büyükşehir Belediyesi ile yeniden hayat bulacak.

Restore ettiği tarihi binalarla kentin değerlerine sahip çıkan Denizli Büyükşehir Belediyesi, kentte eşine az rastlanır bir binaya daha sahip çıkacak. Bu kapsamda 1951 yılında Şirinköy Muhtarı Kamil Altınbaş, Aza Bayram Balkanay ve Aza Mehmet Ali Yılmaz önderliğinde köy sakinleri tarafından yaptırılan Şirinköy Kahvehanesi Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek. Bahçesinde havuz olma özelliğiyle işlev olarak İstanbul’da bulunan büyük kahvehanelere benzeyen tarihi yapının güney cephesinde tiyatro oyunlarının sergilendiği yüksek bir sahne olduğu ancak günümüzde kaldırıldığı belirlendi. Tarihi yapının geçmişte Karagöz-Hacivat, hokkabaz ve ortaoyunu gibi milli oyunların sergilendiği yer olması bakımından son derece önemli olduğu kaydedildi.

Orijinal dokusuna uygun olarak korunabildi

Denizli’de eski kahvehanelerin genelde köylerin merkezi noktalarına yapıldığı ve vatandaşların sosyalleştiği mekanlar olduğu belirtilirken, Şirinköy Kahvehanesinin birçok noktası değişmiş olsa da orijinal dokusuna uygun olarak korunabildiği, plan açısından ise özgün kalabilmiş bir yapı olduğu belirtildi. Ayrıca yörenin tarihsel ve kültürel yaşamının özgün sayılabilecek sosyal bir yapı olarak nitelendirilen kahvehanenin sanat tarihi açısından da önem arz ettiği ifade edildi.

“Geçmişi olmayan bir toplumun geleceği de olmaz”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, antik dönemden başlayarak beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar Denizli’nin geçmişine tanıklık eden çok sayıda tarihi değeri yok olmaktan kurtardıklarını söyledi. Denizli merkezin yanında ilçelerdeki tarihi yapıları da restore ederek kente kazandırdıklarını belirten Başkan Zolan, “Eşine az rastlanır özelliklere sahip Şirinköy Kahvehanesini de gelecek kuşaklara aktaracağız. Geçmişi olmayan bir toplumun geleceği de olmaz. Görevde olduğumuz sürece onlarca tarihi değerimizi nasıl koruyup gelecek nesillerimize aktardıysak Şirinköy Kahvehanemize de sahip çıkacağız inşallah” dedi.

Karaman Haber - Kaynak : IHA

#

17 Eki 2020 - 12:45 - Kültür & Sanat

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi